Om een juiste diagnose te stellen wordt er in de tandheelkunde veelvuldig gebruik gemaakt van röntgenfoto’s.
Het probleem van een röntgenfoto is dat een 3-dimensionaal voorwerp, bijvoorbeeld een kies of een kaak, op een plat vlak (2-dimensionaal) wordt weergegeven.
Hierdoor mis je een deel van de informatie die misschien belangrijk is. Daarom wordt gebruik gemaakt van een CT-scan. CT staat voor 'Computer Tomogram' CT. Met de CT-scan wordt een Orthopantomogram (OPT) gemaakt.
foto 1: CBCT-scan van Morita
Met deze kaakoverzichtsfoto kan de conditie van het gebit beter worden beoordeeld. Het OPT levert informatie op over botverlies (parodontitis, implantologie), slijtage van het kaakgewricht, wortelpuntontstekingen, lekkages van kroon- en brugwerk en andere bijzonderheden.
foto: Kaakoverzichtsfoto
Met een CT-scan kunnen 3-dimensionale (3D) opnamen worden gemaakt. Het grote voordeel van een Cone beam CT-scan (CBCT-scan) ten opzichte van een klassieke medische CT-scan is dat de stralingsdosis aanzienlijk lager is. Bovendien zijn de beelden veel scherper.
Het CPI heeft voor een CBCT-scan van Morita gekozen omdat hiermee scherpe opnames met een lage stralingsdosis gemaakt kunnen worden.
Omdat de patiënt zit, is er nauwelijks sprake van “bewegingsonscherpte”. Bovendien kunnen er ook opnames van een klein gebied gemaakt worden.