Bloedend tandvlees

Ik heb last van bloedend tandvlees

De pocket

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen, het eten of het schoonmaken met bijvoorbeeld tandenstokers.

Hoe herken ik ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niét gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is.

Waardoor ontstaat tandvleesontsteking?

Het blijkt dat de meeste mensen de tandplak, een kleverig laagje bacteriën, niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. Gelukkig veroorzaakt de tandvleesontsteking meestal geen schade aan het tandvlees, of aan het kaakbot dat daaronder zit. Tandvleesontsteking wordt ook wel genoemd. Bij een beperkte groep mensen richt tandvleesontsteking op den duur wél schade aan.

Een pocket ontstaat

Eerst laat het tandvlees los van de tanden en kiezen en ontstaat de pocket. De pocket is de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tand. Tijdens een ontsteking wordt de pocket dieper. In deze verdiepte pocket vormt zich een laagje tandplak en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking de diepte in en bereikt het kaakbot.

Het kaakbot raakt aangetast

Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor aangetast en afgebroken. Dit proces heet parodontitis. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat tanden en kiezen los komen te staan op termijn kunnen uitvallen.

Het tandvlees en je gezondheid

De algemene gezondheid en de levensstijl heeft invloed op het ontstaan en het verergeren van parodontitis. Roken, diabetes en/of een slechte voeding zijn daarbij belangrijke risicofactoren. Andersom kan parodontitis invloed uitoefenen op de algemene gezondheid en draagt een gezonde mond bij aan de algemene gezondheid. Soms kunnen medische behandelingen pas doorgaan nadat de parodontale infectie is behandeld. Wij zullen daarom altijd uitgebreid informeren naar uw algemene gezondheid.

Wat valt er aan bloedend tandvlees te doen?

Behandeling van tandvleesontsteking richt zich op het verwijderen van tandplak en tandsteen. Dit begint met een goede mondhygiëne. Het uitvoeren daarvan betekent het zelf in staat zijn om de tanden perfect schoon te houden met behulp van ragers en een elektrische tandenborstel. Tandsteen verhindert dat tandplak volledig kan worden weggehaald. Daarom is het belangrijk dat niet alleen tandplak maar tandsteen van de tanden en kiezen wordt verwijderd. Als ontstoken pockets erg diep zijn of als zij niet goed bereikbaar zijn, kan er tandplak en tandsteen achterblijven na de professionele gebitsreiniging. Het tandvlees blijft dan ontstoken en genezing van de diepe pockets blijft uit. Voor een optimale genezing is dan een relatief kleine operatie noodzakelijk. Zo’n operatie wordt in de parodontologie een flap-operatie genoemd. Bij een flap-operatie wordt, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees plaatselijk losgemaakt rond tanden en kiezen. Hierdoor worden tandplak en het tandsteen veel beter zichtbaar en dus bereikbaarder voor de behandelaar. Na de optimale reiniging van de worteloppervlakken wordt het tandvlees teruggehecht rond de tanden en kiezen. Het tandvlees geneest daarna probleemloos en zal zich herstellen rondom de tandhalzen. Er zijn dan geen verdiepte ontstoken pockets meer. Door een flap-operatie kan zelfs vergevorderde parodontitis tot staan worden gebracht. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u zelf voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.